האם התמקצעות שיפוטית חשובה? התמקצעות ועומס בבתי המשפט המחוזיים | נטע נדיב (כרך כז)

מערכת המשפט נתונה בעומס שיפוטי רב. מאמר זה מציע שהתמקצעות שיפוטית (judicial specification), במובן של עיסוק מרכזי בתחום משפטי מסוים, תסייע בהפחתת העומס הרובץ על בתי המשפט באמצעות ניהול ההון האנושי השיפוטי וקיצור משך ההליך. המחקר מבקש לבחון את שאלת ההתמקצעות השיפוטית דרך המקרה של תיקי חדלות פירעון בבתי המשפט המחוזיים. הבחינה המוצעת במאמר זה בדבר תרומתה של התמקצעות שיפוטית בהליכי חדלות פירעון של יחידים חשובה ואקטואלית, ויש בה כדי לתרום לבחינת הדין החדש. חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018, מבקש להתמודד עם העומס השיפוטי בהליכים אלו מבחינת משך ההליך והסמכות העניינית לדון בו, וזאת לאחר שהמחוקק עמד במפורש על הצורך בהקלה פרוצדורלית באותם הליכים. כך, תיקי חדלות פירעון של יחידים, המהווים נתח משמעותי מהתיקים, מתאימים לבחינה של שאלת ההתמקצעות השיפוטית. זאת, במיוחד לנוכח העובדה שקידום הרעיון של בתי משפט ייחודיים בהקשר של חדלות פירעון יושם במדינות אחרות.

מחקר זה מבוסס על שני מאגרי מידע שהוקמו במיוחד בעבורו. מאגרים אלו עומדים בהרחבה על ההתמקצעות השיפוטית ואופן גיוון התיקים בבית המשפט, כמו גם על אופן סגירת הבקשות לחדלות פירעון ועל משך ההליך. השאלה שתיבחן היא אם הקמת ערכאה שיפוטית ייחודית להליכי חדלות פירעון של יחידים יכולה להוות פתרון שיקצר את משך ההליך ויפחית את העומס השיפוטי.

לקריאת המאמר המלא [PDF]

ד"ר נטע נדיב היא מרצה בבית ספר הארי רדזינר למשפטים, אוניברסיטת רייכמן, ובאוניברסיטה העברית בירושלים.

אזכור המאמר: נטע נדיב "האם התמקצעות שיפוטית חשובה? התמקצעות ועומס בבתי המשפט המחוזיים" משפט ועסקים כז 87 (צפוי להתפרסם ב־2022).

אודות אתר משפט ועסקים

משפט ועסקים הוא כתב העת של בית ספר הארי רדזינר למשפטים, אוניברסיטת רייכמן
פוסט זה פורסם בקטגוריה כרך כז, מהדורת הדפוס, נדיב נטע, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s