המאמר מנתח סכסוכים בין דתיים לחילונים על המרחב הציבורי בישראל באמצעות תפיסה של המרחב הציבורי המתבססת במידה רבה על עבודתה של ארנדט. תפיסת המרחב של ארנדט מוצגת במאמר בקווים כלליים ובאופן חלקי, תוך שימת דגש בחלק מהיבטיה. על-פי תפיסה זו, המרחב המשותף הוא מרחב מלאכותי אשר עצם קיומו מחייב הטלת הגבלות על חירות המשתמשים בו. המרחב המשותף הינו מימד של המצב האנושי, שהוא מובחן וקודם ביחס לערכים, לאינטרסים ולרגשות של הקבוצות השונות המשתמשות במרחב. המשך המאמר בוחן לאור תפיסת מרחב זו סכסוכים שונים על המרחב הציבורי, ובכלל זה פרשת כביש בר-אילן, פרשת נשות הכותל, המאבק על הפרדה באוטובוסים והמאבק על הצגת מזון לא-כשר בפרהסיה. המאמר מצביע בקצרה על קיומה של תפיסת מרחב חלופית לזו המשורטטת במאמר – תפיסת מרחב ליברלית ואנרכית, המתייחסת למרחב כקדם-פוליטי וכעמיד בפני מגוון רחב יותר של התנהגויות. על בסיס עבודתו של האנתרופולוג ויקטור טרנר, המאמר מציע שסוגים מנוגדים אלה של מרחב חברתי מתקיימים בחברה שלנו בו-זמנית, כאשר לכל אחד מהם יש מבנה נורמטיבי שונה: מחד גיסא, קיים המרחב הציבורי, אשר העיקרון השולט בו הוא הגנה על התנאים המכוננים של הציבוריות; מאידך גיסא, קיים המרחב הליברלי, המחויב להגנה מְרבּית על חירותם השלילית והעדפותיהם השרירותיות של פרטים. שני עקרונות נורמטיביים-מרחביים אלה הם מרכזיים לארגון המרחב בחברה שלנו, אך ההבנה הליברלית של המרחב מקשה על בתי-המשפט להכיר בערך הציבוריות של המרחב, כערך מובחן מהאינטרסים ומהחירויות של המגזרים הנאבקים על המרחב, ולהגן עליו כראוי. ניתוח הולם של סכסוכים על המרחב מחייב הנהרה של עקרונות סותרים אלה ותיווך ביניהם.
The Sacred and the Secular in Public Space
Lior Barshack
Abstract
The article looks at conflicts between religious and secular groups in Israel over the use of public space through the perspective of a largely Arendtian conception of the public sphere. According to the proposed conception, the public space is an artificial space that comes into existence by limiting the liberty of its occupants, and whose value is distinct from the values, sentiments, and interests of the groups that share it. The article draws on a theoretical conception of space in order to analyze various disputes over the public space in Israel, including gender-based separation on buses, the sale of non-kosher meat in public, etc. The article points to an alternative, more liberal and anarchic, conception of space as pre-political and resilient to the presence of a large variety of unregimented and offensive forms of conduct. On the basis of Victor Turner’s work, it is proposed that contrasting layers of social space exist simultaneously in our society, each of them structured by a different normative principle. On the one hand, there is a public space, and its governing principle is one of defense of the constitutive conditions of publicness.
On the other hand, there is the liberal space of carnival that fuses the private and the public, and which is committed to maximal protection of the negative liberty of individuals. These two normative-spatial principles enjoy a central place in the organization of space in our society. However, the liberal understanding of space makes it difficult for courts to recognize the value of the publicness of space as distinct from the values and interests of the rival groups that occupy it.