סקירת חדשות מעולם המשפט | 29.3.2015

 הסנאט של מדינת אינדיאנה בארצות-הברית אישר הצעת חוק המתירה מתן תרופות נסיוניות לחולים סופניים. מדובר בתרופות שאינן משווקות לציבור וטרם אושרו לשימוש על-ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA). קבלת אישור ה-FDA הוא תהליך מורכב שיכול להימשך עד חמש-עשרה שנים. במסגרת הליך החקיקה אישר הסנאט במדינה גם תיקון חוקתי שיחריג צוותים רפואיים מאחריות נזיקית. הטיעון בעד "הזכות לנסות" ("The Right to Try") זוכה לתמיכה ציבורית משמעותית בין השאר בעקבות הסרט זוכה האוסקר "מועדון הלקוחות של דאלאס" העוסק בנושא. מספר מדינות נוספות בארצות-הברית נמצאות בהליכי חקיקה בעניין, דבר המעורר ביקורת רבה בקרב אנשי מקצוע בתחומי הרפואה והמדע.

 בית-המשפט המחוזי בניו-יורק, ארצות-הברית, הורה למשרד ההגנה האמריקאי לפרסם תמונות המתארות התעללות באסירים בעיראק ואפגניסטן, זאת בעקבות עתירה מטעם האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות (ACLU) מכוח חוק חופש המידע (FOIA). בית-המשפט נימק את החלטתו בכך שהממשל לא הצליח להראות ביסוס מספק לקביעתו כי בפרסום התמונות לציבור יש משום סיכון לאזרחי ארצות-הברית, הכוחות המזויינים או אזרחים החיים במדינות זרות.

 לאחרונה פסק בית-המשפט המחוזי בוויסקונסין, ארצות-הברית, שהחוק הקובע כי מכונים רפואיים להפלות חייבים לכלול מחלקות אישפוז אינו חוקתי. בוויסקונסין קיימים ארבעה מכוני הפלה, אשר רק לשניים מהם מחלקות אשפוז. טענת המחוקק הייתה שתכלית החוק היא שמירה על בריאות הציבור. טענת העותרים היא שעקב עומס רב שיווצר על שני המכונים הקיימים, הורים רבים יאלצו שלא לבצע הפלה, ובכך תיפגע זכותם להורות מתוכננת (Planned Parenthood). השופט קבע כי בבחינה החוקתית, המחוקק לא הצליח להראות קשר ישיר בין האישפוז לבין בריאות האישה. נוסף על כך קבע השופט שהחוק סותר את תיקון 14 לחוקת ארצות-הברית, הקובע, בין היתר, את זכותם של האזרחים לחירות.

 בקמבודיה אושרו השבוע שני חוקים שמעוררים את זעמם של ארגוני זכויות האדם, מאחר שלטענתם מהווים פגיעה ניכרת בחופש הביטוי. החוקים מטילים קנסות כבדים על ארגוני NGO'S אשר מבקרים בגלוי את הממשל במהלך תקופת קמפיין הבחירות, קובעים איסור על האופוזיציה להחרים את הפרלמנט באמצעות נטילת מקומות חבריה וכן אוסרים על צירוף כוחות ביטחון לקמפיינים. מטרת החקיקה החדשה היא למנוע הישנות קיפאון פוליטי, כמו זה שאירע לאחרונה בו אחת המפלגות הגדולות במדינה (CNRP) סירבה לשבת בפרלמנט במשך שנה.

 בית-המשפט המחוזי בדרום ניו-יורק, ארצות-הברית, אישר הסדר פשרה בתובענה ייצוגית שהגישו משקיעים נגד חברת הביטוח AIG. התובעים החזיקו במניות החברה בין השנים 2006–2008. בית-המשפט קבע פיצויים של 970.5 מיליון דולר וקיבל את טענת העותרים שחברת הביטוח פעלה בחוסר זהירות, בכך שלא דיווחה ואף הטעתה את ציבור המשקיעים בחשיפת הסיכון למשכנתאות לפני משבר הסאב-פריים.

 חברי הפרלמנט בצ'ילה בוחנים חוק חדש שיאפשר לראשונה מזה 25 שנים לבצע  באופן חוקי הפלות במדינה. החוק הקיים בנושא נכון להיום אוסר באופן מוחלט ביצוע הפלות, ואף קובע עונש מאסר של עד 5 שנים לאשה שתבצע הפלה בניגוד לאמור בו. על-פי התיקון המוצע יתירו לבצע הפלות במקרים של סכנת חיים לאם, עובר ללא סיכויים לשרוד או הריון כתוצאה מתקיפה מינית. ההגבלה הקיצונית בצ'ילה עלתה לכותרות לפני כשנתיים בעקבות סיפורה של ילדה בת 11 שהרתה לאחר שנאנסה על-ידי אביה החורג והחליטה לשמור על ההריון, תוך שהיא זוכה לעידוד מנשיא המדינה להחלטתה.

השתתפו בהכנת הסקירה: ליאור גולדווסר, יהונתן רובנס, עדי מילר וערן בן-גל ערכה: שלי לנדסמן.

אודות אתר משפט ועסקים

משפט ועסקים הוא כתב העת של בית ספר הארי רדזינר למשפטים, אוניברסיטת רייכמן
פוסט זה פורסם בקטגוריה ארכיון, מהדורה מקוונת, עם התגים , , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s