למה לנו קודקס אזרחי? השורשים התרבותיים של מהלך הקודיפיקציה האזרחית בישראל | ניר קידר (כרך ז)

הטענה המרכזית במאמר היא כי הסיבות לקודיפיקציה של המשפט האזרחי בישראל הן בעיקרן סיבות תרבותיות שעיקרן תפיסת הקודיפיקציה של המשפט האזרחי לא רק מהלך משפטי חשוב, כי אם מפעל תרבותי לאומי מן המדרגה הראשונה. החקיקה הקודיפיקטיבית נתפסה מאז המאה השמונה-עשרה כצורת המשפט המתאימה לחברה המודרנית, מכיוון שהיא צורת משפט המאפשרת למדינה הריבונית המודרנית לשלוט באופן ריכוזי, "מדעי" ויעיל, ומכיוון שהקודקסים מבטאים את הרעיונות הפוליטיים של הרנסאנס והנאורות שהמדינות המודרניות קמו על בסיסן. התוצאה היתה שחקיקה קודיפיקטיבית נתפסה כמהלך טבעי ואף חיוני בתהליך בינויה של מדינה חדשה והקודקסים הפכו גם לסמל לאומי ותרבותי מודרניסטי שמבטא את העצמאות המשפטית והתרבותית של עם ואת היותו מודרני, נאור ומתקדם.

ואמנם במאתיים וחמישים השנים האחרונות הרבה מאד מדינות חדשות – הן באירופה והן מחוצה לה – ראו חובה לעצמן לחוקק חוקה וקודקס אזרחי, המבטאים את עצמאותן המשפטית ואת השתייכותן לעולם המודרני, ורצון זה לא פסח גם על מדינת ישראל. המאמר מראה שקודיפיקציה של המשפט נתפסה למן שנות העשרים של המאה העשרים ועד ימינו כמהלך שאין מהרהרים אחר חיוניותו. על כן יש להבין את מהלך הקודיפיקציה כמהלך תרבותי רחב שאינו נובע רק מן הרצון להגביר את הוודאות המשפטית או לבצע רפורמה במשפט, או כמהלך שהוא פרי מאמץ של מספר משפטנים יהודים שעלו מארצות אירופה וייבאו את צורת המשפט המוכרת להם ממולדתם.

 להורדת המאמר המלא

The Cultural Roots of Civil Codification in Israel 

 Nir Kedar

The principal argument put forward in this article is that the rationale for codifying civil law in Israel is not only founded on internal legal reasons relating to increasing legal certainty, but primarily on cultural factors: the perception civil codification as a national cultural venture of enormous significance and a symbol of legal independence and modernization.

Codified legislation has been perceived since the 18th century as a form of law compatible with modern society, because it enables the modern sovereign state to rule in a centralized, “scientific” and efficient manner and because the codes express the political views of the Enlightenment upon which modern states are established. The result is that codified legislation is seen as a natural and even essential step in the process of the construction of a new state, and that codes have become a modernistic national and cultural symbol which expresses the political and legal independence of the people and their modern, enlightened and progressive character.

Indeed, in the last 250 years many new states – both in and outside Europe – have thought it essential to enact a constitution and civil code, which will express their legal independence and their affiliation to the modern world; Israel too has been affected by this desire. The article shows that civil codification has been perceived since the 1920s and through to the present as an unquestioned essential step. The Israeli civil code is not only the product of steadfast “civilian-oriented” jurists, but is mainly the result of a widely accepted perception of the civil code as an important national symbol of modernization and independence.

אודות אתר משפט ועסקים

משפט ועסקים הוא כתב העת של בית ספר הארי רדזינר למשפטים, אוניברסיטת רייכמן
פוסט זה פורסם בקטגוריה מהדורת הדפוס, קידר ניר, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה